Gallery

Work History



Chinaski’s


The unit was previously ran as a bar
and had been left empty and in a
state of disrepair for over two years.
The initial task was a complete strip
out to bring the bar back to a shell.
During these works it was
discovered that the original ceiling
had been covered up, and although
it had been badly damaged in
certain areas, we guided the client
to restore the ceiling and really
open up the space. With extra
height gained by this, we could
manufacture a bespoke glazed
entrance which would let in a good
amount of natural light. The glazing
is now almost floor to ceiling.
Where applicable the sandstone
were exposed and re-pointed.
At the rear of the bar the windows
were removed and two sets of
French doors were installed to allow
access to a raised deck area and
beer garden.
Fixed seating was custom built on
site and installed facing the bar and
on two raised levels that allowed
more privacy from the main section
of the bar. The seating was
finished with antique green
leather upholstery and a fluted
design throughout.
The floor was overlaid with finished
French oak which after installation
was distressed to give a more rustic
feel and finished with dark
Jacobean wood oil.
The bar was custom built on site
to allow the client to make changes
as the process evolved, giving them
something that they really wanted
and understood. The bar was
finished with black laminate, leather
and toughened black glass bar top.
The gantry was designed with
a mirrored backdrop and glass
shelving which were UV bonded
to the mirror. This allowed the use
of thinner glass sections and
because the sections were glued
the need for bearers was greatly
reduced and gave the impression
of a floating shelf.
Chinaski’s was nominated for the
Scottish Style Award in 2006.



Black Sparrow




The unit was previously known as the Ritz bar and had been known as this for over a hundred years. This contract was repeat business from the owner of Chinaski’s in the neighbouring unit. The initial concept
was to join both units to form one large bar to cope with the demand being put upon Chinaski’s and the owner’s frustration at turning away customers.

The bar had been fitted out many times in its lifetime and, after the removal of the existing fit out, it became clear that original features were still intact and ready to be reinstated where damaged. The original cornicing and embossed ceiling panels were restored to their former glory. The ceiling was supported by four main columns that had been crowned with large plaster capitols. These sections were destroyed all but for one. Using a specialist plastering contractor we had the capitols remoulded and installed. Where applicable, the sandstone walls were exposed and re-pointed.

The main design theme was based on the sister operation next door with the idea that both bars should flow into one another. This was now vital as the client had decided not to knock through to the other bar, but still wanted the clientele to know he could still give them the same service as Chinaski’s. A new toilet block was to be built and the client wanted it placed within sight of the bar. Due to the
new premises license, the new toilets had to be built to a certain size and took up a large area of potential sales space. Our solution to this problem was to build a staircase to the roof section of the toilets and form a mezzanine level and regain the sales space. Custom built seating was installed on one side of the mezzanine and finished with red ox blood leather. On the other side we used reclaimed church pews and upholstered them in the same material.

On the main area of the bar floor a run of booths were custom built and installed. At each end of the run there are circular booths that offer a more private setting. On this occasion the seating was finished in a chesterfield style using red ox blood leather.

The bar and gantry were made on site and in the same style as Chinaski’s. The intention once again was to give the client a hand in the design process and minor issues learned from the bar build next door
were avoided.

The floor was overlaid with an unfinished oak board and finished with dark Jacobean wood oil.

The Black Sparrow was the winner of the “Most Stylish Bar’ 2008 Scottish Style Award.



Velvet Elvis








Velvet Elvis

The unit was originally a
butchers shop but in the last
few years it had been used as a
charity shop.

With the strip out work under
way it was discovered that the
original shop tiles had been
crudely tiled over. The original
tiles were saved and cleaned up
and are now one of the prettiest
features of the bar.

The old butcher’s meat hooks were
retained and fitted above the bar.
The walls were stripped bare to
expose the brick and
sandstone; these elevations
were cleaned and re-pointed to
give a rustic feel.

The rear section of the bar was
furnished with booths salvaged
from an old Italian cafe, these
were repaired and restored. In
the front section of the bar,
church pews and reclaimed
timber tops have been installed.

The bar has been constructed
from the old common bricks left
over from the demolition work
at the start of the contract; this
carries the theme from the rear
area of the bar into the front
area. The gantry was made from
a reclaimed alter found in a
salvage yard and was formed
into two columns to support
15mm toughened glass shelves.
The backdrop for the gantry was
exposed brick work, which was
cleaned and re-pointed. The
remaining pieces of alter were
used on the perimeter for
drinking shelves. The bar tops
were made from reclaimed oak,
granite and marble.

The floor was levelled front to
back and overlaid with a pre
finished light oak.

The shop front was custom built
on site using old tenement
storm doors, which were
stripped of their timber panels
and glazed to maximise the
amount of natural light at the
front of the bar.
© Copyright 2017 JMD Joinery ShopfittingWeb Design By Toolkit Websites